Bij Sigarenfabriek P.P. Rubens restaureren, revitaliseren en moderniseren we oude en antieke vitrinekasten als basis voor humidors. Dit kan een kast uit onze eigen voorraad zijn, maar ook een kast die bij u thuis staat en die we ombouwen tot een humidor of waar we een klimaatgedeelte in maken. Zie voor foto's onder de rubriek "Cederhouten spijlenrekjes".

Op afspraak kunt u Sigarenfabriek P.P. Rubens in Arendonk bezoeken en uw wensen persoonlijk bespreken.

Hoe belangrijk is een humidor?

Longfillers (gemaakt uit volledige tabaksbladen) worden gemaakt in de Caraïben, waar het altijd warm en vochtig is. Het klimaat in West-Europa kan heel erg verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid. Longfillers kunnen echter het beste worden bewaard bij een relatieve luchtvochtigheid tussen de 68-74% en een temperatuur van rond de 18-22 graden Celsius. Dan blijven de typische aroma’s van de sigaren het beste behouden, wordt het gelijkmatig opbranden bevorderd en het rookgenot verhoogd.

De longfillers kunnen in de humidor van hun cellofaanfolie worden ontdaan. Indien u geen aroma-uitwisseling met de omgeving (andere soorten sigaren, cederhout) wenst kunt u het cellofaan om de sigaar laten zitten, maar deze uitsluitend openzetten om nu de vochtopname te bevorderen.

Shortfillers (samengesteld uit een melange van kleine stukjes tabak) hoeven niet persé te worden bewaard in een geconditioneerde omgeving, maar het rookgenot wordt wel degelijk bevorderd, als de sigaren worden bewaard bij een relatieve luchtvochtigheid van circa 65%.

Sigaren kunnen echter ook te vochtig zijn. Boven de 80% relatieve luchtvochtigheid bestaat kans op schimmels en kunnen de sigaren gaan rotten. Een humidor zorgt ervoor, dat uw dure sigaren niet bederven, altijd onder optimale condities verkeren zodat uw rookgenot is verzekerd!

Waar moet u op letten bij de aanschaf en het gebruik van een humidor?

De belangrijkste eigenschap die een humidor moet hebben is, dat hij in staat is de luchtvochtigheid vast te houden op een luchtvochtigheid van ongeveer 70%.

Hierbij spelen de volgende criteria een rol:

  • Gebruik een adequaat en effectief humidificatie systeem in functie van de grootte van de kast en de mate waarin deze luchtdicht is. Overigens hoeft de kast niet volledig luchtdicht te zijn. De sigaren moeten ook gelucht worden. Elektronische en op polymeren gebaseerde bevochtigers zijn beter dan spons gebaseerde bevochtigers.
  • Een aan de binnenzijde beklede humidor met Spaans cederhout bevordert de constante klimaatcondities en het rijpingsproces, en heeft een positieve invloed op de smaak en geur van de sigaren. Spaans cederhout houdt de tabaksworm buiten de deur. Daarbij is de dikte van het gebruikte cederhout van belang. MaranCigars gebruikt Spaans cederhout van maar liefst 5 mm dikte.
  • De constructie van de humidor moet een vrije luchtcirculatie door de gehele humidor mogelijk maken. Daarvoor kan het best gebruik worden gemaakt spijlenrekken vervaardigd van Spaans cederhout. Elektronische luchtbevochtigers met een (extra) ventilator(en) bevorderen een goede luchtcirculatie.
  • Een goed geconstrueerde en stevige kast, met goed sluit- en hangwerk staat garant voor een jarenlang, probleemloos gebruik. Goede meet- en controleapparatuur zal de sigarenliefhebber op tijd waarschuwen voor luchtvochtigheid- en temperatuurproblemen.
  • Als uw humidor een glazen deksel of glazen deuren heeft, dient u ervoor te zorgen dat de zon niet direct schijnt op de inhoud van de humidor. Als u de sigaren jarenlang bewaart, kunt u deze het beste in de originele verpakking in de humidor zetten.

Bij Sigarenfabriek P.P. Rubens bouwen we uw kast of een kast uit onze voorraad om tot een gepersonaliseerd sigarenklimaatkabinet. Op afspraak kunt u P.P. Rubens Sigarenfabriek bezoeken en uw wensen bespreken. 

Eerst wordt de kast op basis van uw wensen in orde gemaakt. Dat betekent waar nodig en gewenst gerestaureerd, geloogd, gezandstraald, geschuurd, geverfd, gebeitst, gevernist en/of geboend. Dan wordt het vitrinegedeelte aan de binnenzijde bekleed met Spaans cederhout en voorzien van speciaal op maat gemaakte cederhouten spijlenrekjes, waarna die ruimte voldoende luchtdicht wordt gemaakt.

Onze humidors worden afgewerkt met een op wens en maat gemaakt verlichtingsplan, bij voorkeur met energiezuinige ledverlichting met lange levensduur, die u desgewenst op afstand kunt bedienen. Voorts wordt de kast voorzien van de gewenste, professionele bevochtigings- en meetapparatuur. Dat kunnen eenvoudige houders zijn met acrylpolymeren, die regelmatig met de hand moeten worden gevuld met gedestilleerd water. Of er wordt elektronische meetapparatuur gebruikt met bevochtiger, die een half jaar watervoorraad heeft en u een berichtje stuurt op uw telefoonapp, als het vochtgehalte onder het minimumniveau daalt. Op deze apparatuur heeft u twee jaar garantie.

De humidorkast wordt tenslotte bij u afgeleverd en ter plekke bedrijfsklaar gemaakt.

Graag tonen wij hieronder enkele foto's van vitrinekasten en humidorkasten in opbouw:

 s5 logo

Sigarenhuys ‘Den Engelenhoek’
dependance P.P. Rubens sigarenfabriek (Torenstraat 35 - Arendonk)
Engelstraat 24
2360 Oud-Turnhout – België
gsm: Marc ++31 (0) 622 66 18 32
gsm: Anke ++32 (0) 479 44 11 35
info@marancigars.com
BTW: BE 0697.930.143